Tore Andersen

Tore Andersen: Sanger og låtskriver

Presseskriv

Dette presseskrivet kan brukes fritt. Det ble utarbeidet for CD'en "Right around the corner".

Goodbye Blues - Hello Success

Tore Andersen slipper nytt album

De kan nekte til de blir blå i trynet. Alle artistene som påstår at de ikke er på jakt etter en hit. En sang som biter seg fast på radioen, i folks bevissthet eller ubevissthet, som styrer musikkinteressertes skritt til platebutikken eller fingerne til en lovlig (ha,ha,ha) nedlastingsplass på nettet. Men sanheten er altså den at en vaskeekte hit virkelig er verdt sin vekt i gull. Selvfølgelig for artisten som treffer blink, men også for deg som lytter. Er den en ordentlig sang, gjør den dagen akkurat de nødvendige hakkene bedre. Nettopp slik Elvis Presley med all tilgjengelig autoritet hevdet i sin tid.

Tore Andersen, muligens Norges eneste orntli countrysanger, har denne tidlige høsten virkelig levert godsakene med radio-hit'en "Goodbye Blues", der han synger sammen med Sangeren himself, Paal Flaata. "Goodbye Blues" renner over av Everly Brothers-tette vokalharmonier, montert på et twangy Buddy Holly-komp som er marinert i påfallende velklingende kassegitarer. Liker du ikke "Goodbye Blues" når du hører den på bilradioen, bytt bil!

En av forklaringene på at "Goodbye Blues" sitter som et skudd, kan være det faktum at Tore Andersen ikke forhaster seg. Det forholder seg nemlig slik at Tore ikke har sluppet plate siden det forrige århundret. Hans siste album, oppfølgeren til 1993-debuten The Hero in me (BMG/ Ariola), kom i 1998 og het ganske enkelt Tore Andersen (New Cut records).

At Tore har valgt å kalle tredjeplata si Right Around the Corner (Wilma records) innebærer allikevel ikke at den risikerer å bli utsatt. Faktum er at den er så breddfull av flotte sanger at den ikke lenger er mulig å holde tilbake.

Arbeidet med Right Around the Corner har foregått i Whorehouse studio, på Oslos beste østkant, i det som altså trygt kan beskrives som laang tid. Der har Tore og platas co-produsent, Ernst Nikolaisen, disponert over det som utvilsomt er Norges, per tiden, beste session-musikere; Trond Augland på trommer, Kyrre Sæthran på bass, Lars Håvard Haugen på gitar, Henning Antonsen på pedal steel gitar og Meget i Sløyd-trioen (Øystein Sunde) Øystein Fosshagen på fele, Knut Hem på dobro og Terje Kinn på banjo.

Tore Andersen har livnært seg som profesjonell musiker i over 25 år. Han er både låtskriver og turrnerende musiker som har jobbet med bl.a. Ottar "Big Hand" Johansen, Rita Eriksen, Henning Kvitnes, Hilde Heltberg, Bjøro Håland, Bill Both og senest med Knut Hems allstar-ensemble, Hemisfair. Tore bidrog i fjor med bravur til Hemisfairs svært kritikerroste debututgivelse.

Underveis har Tore også vært en flittig Nashville-farer, der han i mange år har skrevet sanger sammen med en rekke av Music Citys mange drevne låtskrivere, bl.a. Karen Pell og Michael Woody, som begge er co-låtskrivere sammen med Tore på "Goodbye Blues". I perioder har han også samarbeidet med Kathy Louvin, datter av den avdøde Louvin Brother, Ira.

-Det er låten som grunnlaget, min styrke er melodiene. Derfor jobber jeg så ofte jeg kan sammen gode lyrikere, forklarer Tore om faget som for utenforstående kan fremstå som en pendel som svinger mellom det presist geniale og det absolutte sjabloneriet.

En av låtskriverne som bidrar til Right Around the Corner er Tom Russell, av mange ansett som en av de aller beste tekstforfatterne i amerikansk musikk i dag. Sammen har Tore og Tom laget sangen "Cowboy at Heart". En av flere sanger som bidrar til å gjøre Tores Andersens tredje album til en svært moden og velreflektert plate. Et kreativt sprang fremover for artisten Tore Andersen som står helt i stil med at vi har beveget oss fra et århundre til et annet. Med Right Around the Corner har Tore rett og slett laget sitt karriere-album.