Tore Andersen

Tore Andersen: Sanger og låtskriver

Biografi

Bli bedre kjent med Tore Andersen

Trondheim 1979. Musikkmiljøet i byen var stort. "Adressa" var fylt med festannonser på fredag. Det var Skansen på søndag og Hawk på mandag, og så jobba "hain" Åge på Musikkmann i Fjordgata.

Tore Andersen fra Stjørdal hadde av fagjury og publikum blitt kåret til "Trøndersk Talent 79". Nesten alle konkurrentene sang i kjente band og stilte med de nyeste hitlåtene. Tore på 19 hadde ingen hørt om før, han stilte kun med sin Eko kassegitar, ny westernskjorte og sang "City of New Orleans".

Platekontrakt med Arctic Records ble skrevet, Åge Aleksandersen skulle produsere. Tore plukket ut låter av Guy Clark, Gram Parsons og Rodney Crowell. Plateselskapet synes ikke det var særlig hipt.

- Det er Jahn Teigen på norsk som selger, sa de.

- Kom deg ut på veien og spell, sa Åge Aleksandersen.

Siden har ikke Tore Andersen sett seg tilbake.

Tore vokste opp i en musikalsk familie der mors piano var midtpunktet i stua. Hun var utdannet på konservatoriet, men for Tores del ble klassisk piano raskt byttet ut til fordel for farens gamle Hansson gitar. Familien flyttet fra Oslo, via Halden og havnet på Stjørdal. Tores fritid ble mer og mer preget av musikk, band og øvelser, samt nitidig plukking av gitarlicks og tekster foran platespilleren.

Etter å ha fått Emmylou Harris' "Luxury Liner" i presang av en kompis på 17-årsdagen, visste Tore hva som var "hans" musikk, og hva han ville synge.

Country var nærmest et fy-ord på denne tiden, men Tore ofret litt av studielånet for å kjøpe steelgitar. Han lærte seg litt banjo og mandolin, og dro på vestlandsturne med Trondheims eneste countryband på den tiden, "Stive Fingra", som felespiller(!). Ryktene om den flinke sangeren og musikeren bredte seg i miljøet, og 22 år gammel fikk Tore tilbud om fast plass som vokalist og gitarist i det legendariske trønderbandet Vikings. Det ble starten på 10 år med tusenvis av mil på norske landeveier.

Som vokalist og gitarist i Vikings fikk Tore også spilt inn plater, og han debuterte på TV. Han jobbet med Bjøro Håland, både på turne og plate, og sakte, men sikkert begynte låtskriveren Tore Andersen så smått å ta form. I 1991 ble han headhuntet til Ottar "Big Hand" Johansens band. Tore hadde flere egne låter klare. En demoinnspilling, samt en TV-opptreden i "Go'fot på låven" på NRK TV, førte til platekontrakt med BMG.

The hero in me

Etter 11 år på veien ble således Tores første mål nådd i 1993 med utgivelsen av plata The Hero in Me (BMG/Ariola). Karakterisert av P4's Rune Halland som "Norges første moderne countryplate", inneholdt den radiofavoritter som "Watching the Snow" og "Hearts, they fall in love". Plata var spilt inn i Nashville med en rekke av byens beste sessionmusikere, blant andre Jerry Douglas og Brent Mason, og den inneholdt kun nye originalskrevne sanger. Plata høstet svært bra kritikker.

Tidligere dette året var Tore med på innspillingen av NRK's underholdningsserie "Hillbilly Highway", der han ble kjent med søskenparet Rita og Frank Eriksen. Han ble valgt som Ritas duettpartner under Spellemannpris-showet, og året etter bidro han som sanger og komponist på Eriksens album "The Water is wide". Det er forøvrig Tore, og ikke bror Frank, som synger duett med Rita på tittelsporet. Han ble med på Eriksens turne, og promoterte samtidig sin egen plate. Flere TV- og radioopptredener fulgte, samt innspillingen av videoen "The fool I am". Dette ble en av de aller første europeiske låtene som slapp gjennom nåløyet hos Country Music Television (CMT).

I 1994 tok Tore seg tid til å levere sanger, samt synge duett, med sin gode venn Ottar "Big Hand" Johansen på hans CD "Passion & Trust", og i januar 1995 deltok han på radiostasjonen P4s Elvis-hyllest "Elvis Tributter". Dette var begynnelsen på en utstrakt virksomhet som "session musiker" og komponist, og Tore har etter dette lånt bort talentet sitt til artister som Hjerterknekt, Casino Steel, Bjøro Håland, Guren Hagen og G. Thomas. Sammen med Bill Booth, Henning Kvitnes og Hilde Heltberg var Tore også en del av "Kvartetten" , et turnerende singer/songwriter prosjekt.

Tore Andersen

Etter bytte av plateselskap ga Tore ut albumet Tore Andersen (New Cut Records) høsten 1998. Innspilt i Waterfall Studio i Oslo med Jørun Bøgeberg og Ottar Johansen som medprodusenter viste denne platen en litt røffere og mindre polert side av Tore. Kritikerne var enige i at Tore hadde vokst som artist og låtskriver, og flere av de største avisene ga plata en femmer på terningen. Singlene "Between two rivers" og "Hard water" fikk mye radiospilling. Mye turnering fulgte i etterkant av albumutgivelsen. Det meste av Norge ble besøkt, men Tore gjorde også spillejobber i USA, Sveits og Nederland.

Etter tusenårsskiftet har Tore jobbet med en rekke prosjekter, spesielt på låtskriversiden. Tore elsker fremdeles å spille live, og er blant annet å finne som fast underholder hver sommer på Norsk Countrytreff i Breim. Han opptrer også fremdeles en del sammen med Ottar "Big Hand" Johansen og hans "Big Hand Saloon". Enkelte sideprosjekter underveis har utmerket seg, spesielt må nevnes Knut Hems album/prosjekt "Hemisfair", som i 2007 ga ut albumet "Blue Blue Grass of Home". Denne platen ble Spellemannsnominert.

Right around the corner

Tore har ved flere anledninger de senere årene besøkt Nashville for å skrive musikk med en økende mengde låtskrivere. Det er i hovedsak resultatet av disse turene som nå utgjør materialet på hans nye CD Right Around The Corner (Wilma Records, 2009). Produsert av Tore selv, assistert av Ernst Nikolaisen, og mikset av Kai Andersen i Athletic Sound, viser platen spennvidden i Tore Andersen's musikalske univers.